כך תבחרו את המזון המושלם לכלב ולחתול שלכם

מזון לכלבים

בחירת המזון המתאים לכלב או לחתול שלכם היא אחת ההחלטות החשובות ביותר שתוכלו לקבל עבורם. המזון משפיע לא רק על הבריאות הפיזית של חיית המחמד, אלא גם על האנרגיה, מצב הרוח, בריאות העור והפרווה ואפילו תוחלת החיים. עם מגוון עצום של מותגים, מרכיבים והבטחות שיווקיות, קל ללכת לאיבוד בין האפשרויות.

אז איך תדעו שהמזון שבחרתם באמת מספק לחיית המחמד שלכם את התזונה האופטימלית? המדריך הבא שנכתב בשיתוף עם חנות פט פלאנט – חנות חיות בפרדס חנה יסייע לכם להבין מה חשוב לבדוק ברשימת המרכיבים, כיצד לזהות מזון איכותי באמת, ולמה כדאי להעדיף מרכיבים טבעיים ולא מעובדים.

בריאות חיית המחמד מתחילה באותיות הקטנות

המזון שאנו מספקים לכלבים ולחתולים שלנו משפיע באופן ישיר על הבריאות, הרווחה והחיוניות שלהם. כמו אצל בני האדם, גם אצל בעלי החיים יש משמעות אדירה לאיכות הרכיבים ולערך התזונתי של המזון שהם צורכים. אך כיצד ניתן לדעת איזה מזון מתאים יותר לחיית המחמד שלכם? מהן הדרכים לזהות רכיבים איכותיים ומה חשוב לבדוק על גבי התווית?

רכיבים טבעיים ומיובשים – הדרך לזהות איכות

חלק ניכר מהמזון שאנו אוכלים מורכב בעיקר ממים, ורק החלק היבש מספק את הערך התזונתי האמיתי – חלבונים, שומנים ופחמימות. כך גם במזון של כלבים וחתולים.

אחת הדרכים הטובות ביותר לזהות רכיבים איכותיים היא לבדוק האם מופיעה המילה “מיובש” (Dehydrated) לצד שם הרכיב, כמו למשל “עוף מיובש” או “תפוח מיובש”. כאשר מרכיב עובר ייבוש, הוא מאבד את רוב המים שבו, אך שומר על הערך התזונתי הגבוה שלו. לדוגמה, תפוח רגיל מכיל כ-90% מים ורק 10% חומר יבש, בעוד שתפוח מיובש מספק כמות מרוכזת יותר של ויטמינים וסיבים תזונתיים.

באופן דומה, חשוב לבדוק את מקור החלבון במזון. למשל, אפונה טבעית מספקת כמות מתונה של חלבון לצד פחמימות וסיבים תזונתיים, אך “מיצוי חלבון אפונה” מכיל 70%-90% חלבון ממקור צמחי, שאינו כולל את כל חומצות האמינו ההכרחיות לכלבים ולחתולים. לכן, יש להעדיף חלבונים ממקור טבעי, כמו בשר טרי או מיובש, ולהימנע מחלבונים מעובדים כגון “תמצית חלבון”, “קמחים מן החי” או “מיצוי בשר”.

אם חיית המחמד שלכם סובלת מאלרגיות או בעיות עיכול, ייתכן שמקור החלבון הוא הסיבה לכך. חשוב לדעת שחלבון איכותי מיוצר מבשר ולא משומן, ולכן מומלץ לבדוק את תווית המזון בקפידה.

הסתכלו על התווית: כמה שיותר מפורט – יותר טוב

אחרי שבחנו את הרכיבים הבודדים, הגיע הזמן להסתכל על התווית כולה. כיום, הרגולציה על הצגת רכיבי המזון לבעלי חיים משתנה בין מדינות, ולכן חברות שונות רשאיות להציג את הרכיבים באופן שונה, לעיתים אף בצורה מעורפלת.

למשל, חברה יכולה לרשום על התווית “דגנים”, “שומנים” או “בשר ומוצרים מן החי” – מבלי לפרט באילו סוגים מדובר. ניסוחים כלליים כאלה מאפשרים להכניס מרכיבים פחות איכותיים למזון, ואף לשנות את הרכב החומרים ללא צורך בעדכון התווית.

סדר הרכיבים – רמז לאיכות המזון

חשוב לדעת שסדר הרכיבים אינו אקראי – הם רשומים על פי סדר הכמות שלהם במוצר, מהמרכיב העיקרי למרכיבים הקטנים ביותר. כלומר, אם הרכיב הראשון הוא “בשר עוף”, זהו הרכיב העיקרי במזון. אך אם כתוב “תירס” או “קמח תירס” בראש הרשימה, סימן שהמזון מבוסס על פחמימות ולא על חלבון איכותי.

תוויות מסוימות מציינות את אחוזי המרכיבים – וזה יתרון גדול. כך ניתן לבדוק כמה אחוזים מהמזון מגיעים מחלבון איכותי מן החי וכמה מגיעים ממקורות פחמימתיים כמו דגנים או ירקות. אם תווית המזון שקופה ומפורטת, סביר להניח שהמזון עצמו איכותי יותר ומיוצר מחומרי גלם טובים יותר.

בשר טרי, שומנים ופחמימות – איך לזהות איזון נכון?

כדי להבטיח תזונה אופטימלית, המזון של הכלב או החתול שלכם צריך להכיל איזון נכון בין חלבון, שומנים ופחמימות:

חלבון איכותי – מקור החלבון העיקרי צריך להגיע מן החי, למשל עוף טרי, בקר, כבש או דגים. אם הרכיב הראשון בתווית הוא חלבון איכותי, מדובר בבחירה טובה.

שומנים טובים – שומנים חיוניים לבריאות העור והפרווה, אך חשוב שהם יגיעו ממקורות איכותיים כמו שמן סלמון, שמן זית או שומן עוף טבעי.

פחמימות איכותיות – בעוד שכלבים יכולים לעכל פחמימות, חתולים הם טורפים אמיתיים ולכן זקוקים למינימום פחמימות בתפריט שלהם. פחמימות איכותיות כוללות בטטה, אורז חום או ירקות עשירים בסיבים כמו גזר ודלעת.

אל תתפתו לשמות מפוצצים – בדקו את העובדות

במקרים רבים, אריזות המזון כוללות הצהרות מרשימות כמו “מזון סופר-פרימיום” או “נוסחה וטרינרית מתקדמת”, אך בפועל הדבר אינו מבטיח שהמזון באמת איכותי. הדרך היחידה לבדוק את הערך האמיתי של המזון היא לקרוא את רשימת הרכיבים ולוודא שקיים פירוט מלא של החומרים.

כך תזהו מזון איכותי לכלב ולחתול שלכם

✔ הרכיב הראשון צריך להיות בשר איכותי (טרי או מיובש).

✔ התווית צריכה להיות מפורטת ולציין אחוזי רכיבים מדויקים.

✔ הימנעו ממרכיבים מעובדים כמו קמחים מן החי או חלבונים ממקור צמחי מעובד.

✔ חפשו שומנים איכותיים כמו שמן סלמון ושומן עוף טבעי.

✔ עדיפות למזון ללא חומרים משמרים מלאכותיים וצבעי מאכל.