אושינקו הוא מונח שאולי לא מוכר לכולם, אבל הוא מייצג היבט משמעותי וחשוב במטבח היפני.
מדובר על מגוון רחב של ירקות כבושים. בכתבה הבאה, נסביר מה זה אושינקו, נדבר על המשמעות ההיסטורית והתרבותית שלו ונציג מתכון להכנת רול אושינקו (גרסה פופולרית של סושי המציגה את הטעמים הייחודיים של המעדן הכבוש הזה).
מה זה אושינקו?
אושינקו מתייחס ספציפית לצנון דייקון כבוש. המונח “אושינקו” עצמו פירושו “מאכל ריחני” או “מלפפון חמוץ צהוב”. תהליך הכבישה לא רק מעניק את הצבע הצהוב האופייני אלא גם מעניק לדייקון טעם חריף, מעט מתוק ומלוח עדין.
משמעות היסטורית ותרבותית
כבישת ירקות היא מנהג עתיק יומין ביפן המשמש לשימור מזון. בעבר, כבישה הייתה שיטה מעשית להארכת חיי המדף של ירקות שונים.
מבחינה תרבותית, אושינקו הוא יותר מסתם תוספת לארוחה; הוא תופס מקום סמלי בארוחות היפניות. לעתים קרובות הוא מוגש במנות קטנות לצד אורז ומרק מיסו. הטעם של האושינקו עוזר לנקות את החך, מה שהופך אותו לליווי מרענן למנה העיקרית.
ערך תזונתי
אושינקו, שעשוי בעיקר מצנון דייקון, מציע מספר יתרונות תזונתיים. הוא דל בקלוריות ועשיר בסיבים, המסייעים לעיכול. הוא גם מהוה מקור טוב לוויטמין C, אשלגן ואנזימים שיכולים לעזור בפירוק שומנים וחלבונים.
מכינים אושינקו
ניתן לרכוש אושינקו בחנויות שמוכרות אוכל אסיאתי. מה שכן, אפשר גם להכין אותו בבית בקלות.
להלן מתכון להכנת אושינקו:
רכיבים:
1 צנון דייקון גדול
2 כפות מלח
2 כפות סוכר
2 כפות חומץ אורז
1 כפית כורכום (לצבע)
הוראות הכנה:
מכינים את הדייקון: שוטפים ומקלפים את צנון הדייקון. חותכים אותו למקלות או לעגולים, בהתאם להעדפה.
ממליחים את הדייקון: מניחים את חתיכות הדייקון בקערה ומפזרים מלח. מערבבים היטב כדי להבטיח שכל החלקים יהיו מצופים באופן שווה. משרים למשך כ-30 דקות.
לשטוף ולייבש: לאחר 30 דקות, יש לשטוף היטב את חתיכות הדייקון כדי להסיר את המלח ולאחר מכן לייבש אותן עם נייר סופג.
תמיסת כבישה: בקערה נפרדת מערבבים את הסוכר, חומץ האורז והכורכום. מערבבים עד שהסוכר נמס לחלוטין.
אחסון: מניחים את הדייקון בצנצנת זכוכית. יוצקים את תמיסת הכבישה על הדייקון. סוגרים את הצנצנת ומכניסים למקרר ל-24 שעות לפחות. לקבלת התוצאות הטובות ביותר, מומלץ לכבוש אותו במשך 2-3 ימים כדי שיפתח טעם עמוק יותר.
הכנת אושינקו רול
להלן מתכון:
רכיבים:
2 כוסות אורז סושי
2 ½ כוסות מים
¼ כוס חומץ אורז
2 כפות סוכר
1 כפית מלח
נורי (אצות)
אושינקו (דייקון כבוש), חתוך לרצועות
הוראות הכנה:
מכינים אורז סושי: שוטפים את אורז הסושי במים קרים עד שהמים מתבהרים. מערבבים את האורז והמים בסיר אורז ומבשלים לפי הוראות היצרן. לאחר בישול, מניחים לו להתקרר במשך 10 דקות.
מתבלים את האורז: בסיר קטן מערבבים חומץ אורז, סוכר ומלח. מחממים עד שהסוכר נמס, ואז מניחים לו להתקרר. מעבירים את האורז המבושל לקערה גדולה ומקפלים בעדינות את תערובת החומץ. תנו לאורז להתקרר לטמפרטורת החדר.
מניחים מחצלת סושי במבוק על משטח שטוח ומכסים אותו בניילון נצמד. זה מונע מהאורז להידבק למחצלת.
מניחים דף נורי על מחצלת הבמבוק, הצד המבריק כלפי מטה. מרטיבים את הידיים בתערובת של מים ומעט חומץ אורז כדי למנוע הידבקות. מניחים שכבה דקה של אורז סושי על הנורי ולאחר מכן מניחים רצועות של אושינקו במרכז.
מגלגלים את הסושי: בעזרת מחצלת הבמבוק מגלגלים בזהירות את הסושי, תוך הפעלת לחץ עדין כדי לשמור על הגליל הדוק. אוטמים את הקצה במעט מים.
פורסים ומגישים: בעזרת סכין חדה טבולה במים פורסים את הגליל לפרוסות בגודל ביס. מגישים עם רוטב סויה, ג’ינג’ר כבוש, ווסאבי אם רוצים.
בתאבון! 😊